14 februari 2024
Hoe je er ook in zit, in de verhalen achter deze dag zit voor ieder wat wils! Er zijn verhalen bekend uit de Romeinse tijd, die hun oorsprong weer vinden bij de oude Grieken. Keizers en pausen hebben zich ermee bemoeid. Er ging een middeleeuws en Victoriaans Engels sausje overheen en vervolgens deed Hollywood een duit in het zakje. Wat waar en minder waar is, is onduidelijk. Maar maakt het echt uit? Dat is nou juist zo mooi aan eeuwenoude tradities: je hoeft het niet te vieren zoals het zich nu aandient in de winkel, reclames of tijdschriften. Je kunt ook je eigen verhaal kiezen uit de bibliotheek aan verhalen rondom deze dag. Vier de liefde op jouw manier; vandaag of op elke andere dag van het jaar naar keuze. Een kleine greep uit de verhalenrijkdom!
De naam Valentijnsdag komt waarschijnlijk van een priester genaamd Valentinus, die in de 3de eeuw na Christus leefde. Keizer Claudius II zou Romeinse soldaten hebben verboden te trouwen. Het idee was dat als je tijdens het oorlogvoeren niet continue op een roze wolk aan je lief zat te denken, je eerder bereid zou zijn om te sterven. Valentinus vond juist dat liefde overwint. Hij voltrok daarom in het geheim huwelijken. Toen keizer Claudius daar achter kwam was hij niet blij en nog minder toen Valentinus hem, tijdens zijn ondervraging, ook nog probeerde te bekeren tot het Christendom. Dat kostte Valentinus uiteindelijk letterlijk de kop, op 14 februari. Later riep Paus Gelasius I die dag uit tot de naamdag van Sint Valentijn. Of dat om dezelfde Valentijn gaat is niet duidelijk, want er zijn meerdere heiligverklaarde Valentijns, allemaal omgekomen tijdens de Christenvervolgingen. Het verklaart wel de link tussen de naam Valentijn en de liefde.
Er wordt overigens ook gedacht dat het gedeelte van het verhaal dat Valentinus in het geheim stellen trouwde en dat er überhaupt een wet zou zijn die dat verbood, een latere toevoeging zou zijn aan het verhaal. Die wet is namelijk onder historici niet bekend. Weer later kwam er nog een mooie toevoeging bij: Op de avond voordat Valentinus onthoofd zou worden, schreef hij zelf de eerste valentijnskaart aan de blinde dochter van de cipier, getekend met "Van jouw Valentijn". Toen de dochter de brief ontving, kon ze weer zien en de kaart lezen. Heel onwaarschijnlijk dat het echt gebeurd is, maar wel een goed verhaal.
Diezelfde Paus Gelasius die 14 februari uitriep tot naamdag van ene Sint Valentijn had daarvoor het Romeinse feest Lupercalia, dat ook rond 14 februari plaatsvond, afgeschaft. Er is in de geschiedschrijving geen directe link te vinden tussen de afschaffing van Lupercalia en het ontstaan van Valentijnsdag, maar… het is wel heel toevallig. Je hoeft namelijk niet veel van het Christendom af te weten om aan te voelen een Paus geen fan zou zijn geweest van Lupercalia.
Lupercalia was een jaarlijks feest dat de Romeinen vierden ter ere van de Romeinse god voor de vruchtbaarheid Lupercus. Het feest begon met het offeren van geiten en een hond door het priestercollege Luperci. Tot zover, vooruit… Daarna sneden de zogenaamde Lupercali de geitenhuiden in stukken. Met een deel bedekten ze hun lichaam, het andere deel sneden ze tot riemen. Vervolgens renden ze door de straten en sloegen het toegestroomde publiek met de stukken in bloed gedrenkte geitenhuid, vooral de vrouwen. Als je een klap kreeg, zou dat tot vruchtbaarheid leiden en onheil afweren.
Overigens was het bedekken van het lichaam met geitenhuid al een toevoeging aan het feest door keizer Augustus in een poging het feest wat te kuisen; daarvoor werd er gewoon naakt door de straten gerend. Een ander onderdeel van het feest was dat vrijgezelle vrouwen een briefje met hun naam in een grote pot stopten en dat vrijgezelle mannen een briefje mochten trekken. Met de vrouw wiens naam zij uit de pot trokken bleven ze gedurende het feest samen, in de hoop dat dit tot liefde, trouwen en baby’s zou leiden. Ik ben niet verrast dat een Paus dit feest liever zag gaan dan komen. Ik ben zelf ook wel blij dat we niet meer met bloederige geitenhuid bewerkt hoeven worden uit naam van de liefde.
In de middeleeuwen leefde het idee dat de vogels rond half februari hun partner kiezen en paren. De Engelse dichter Geoffrey Chaucer (1343-1400) schreef: “For this was sent on Seynt Valentyne’s day. Whan every foul cometh ther to choose his mate.” Oftewel: “Want dit werd verstuurd op Sint-Valentinusdag, als iedere vogel zijn partner kiest.” Hier wordt de link gelegd tussen Valentijnsdag, het kiezen van een partner en het sturen van een brief of geschenk. In die periode ontstond dan ook het versturen van liefdesverklaringen rondom Valentijnsdag. De oudst bekende Valentijnskaart werd geschreven in 1415 door een gevangene vanuit de Tower of London.
Wist je trouwens dat de lovebird in het Nederlands gewoon dwergpapegaai heet? Soms is Engels gewoon beter.
In de 19de eeuw werd het versturen van brieven en kaartjes pas echt populair. Een brief of kaartje sturen werd toen betaalbaar. In het preutse Victoriaanse Engeland werden de passionele liefdesverklaringen, voor de zekerheid, wel anoniem verstuurd, zodat wanneer je je echt even had laten gaan, je niet uitgemaakt zou worden voor viespeuk of lichtekooi.
In Nederland is Valentijnsdag lang nauwelijks een ding geweest. Aan de commercie heeft het niet gelegen. Al in de jaren 50 verzonnen Nederlandse bloementelers een mooi nieuw hoofdstuk rondom het verhaal van Sint Valentijn: hij zou als monnik bloemen hebben uitgedeeld, om iemand te troosten of te verblijden. De telers moedigden Nederlanders aan hetzelfde te doen, in zijn naam, bij voorkeur wel kopen, niet plukken. Dat sloeg niet echt aan. In de jaren zeventig zetten de bloemisten herhaaldelijk verschillende beroepsgroepen in het zonnetje, of eigenlijk in de bloemen, zoals kamerleden en chauffeurs in het openbaar vervoer. Uiteindelijk werd Valentijnsdag pas echt een hit toen de romcoms uit Hollywood ons bereikten in de jaren negentig.
Aan het begin van de 21ste eeuw was er een meisje op een gymnasium in Rotterdam. Ze was een hopeloze romanticus; altijd heimelijk verliefd. Op school konden jongens en meisjes die elkaar leuk vonden anoniem een roos naar elkaar sturen op 14 februari. Elk jaar hoopte het meisje dat ze een roos zou krijgen. Tegelijkertijd was ze doodsbang dat ze een roos zou krijgen, want ze zou niet weten waar ze het zou moeten zoeken als ze ten overstaan van haar hele klas zo’n liefdesverklaring in d’r handen gedrukt zou krijgen. Hoe dan ook, ze vond Valentijnsdag verschrikkelijk. Met de tijd kwam haar toen al ontluikende liefde voor verhalen tot bloei. Zo leerde zij toch van Valentijnsdag houden en schreef dit verhaal.
P.S. Uiteindelijk kreeg ze nooit een roos.
Bellen, appen, mailen, PM'en, het kan allemaal!
All Rights Reserved | Van lieverlee